Olika typer av korsetter

Som med de flesta andra plagg så finns även korsetter i många olika utföranden och varianter. Ibland är det inte helt enkelt att avgöra vad som är vad men nedan listas de generella typerna.

Överbystkorsett

En över bystkorsett är en korsett som sträcker sig från höfterna upp över bysten och formar hela överkroppen. På 1600 talet gjordes överbystkorsetten kilformad och användes för att jämna ut kroppen och för att få en rak timglasfigur. På 1800 talet var själva plagget skapat som ett timglas och var elastisk för byst och höfter, men hårt åtsnörd i midjan. I mitten på 1800 talet försvann axelbanden och plagget förseddes med en knäppbar planchett (en böjlig skena av metall eller trä framtill i korsetten med spännen som gjorde det möjligt för bäraren att själv snöra på sig den), den nedre delen av korsetten hade kortats så att plagget slutade ovanför höfterna. Den senare delen av 1800 talet hade korsettens förlängts och gick nedanför höfterna och i en båge upp till ryggen. Korsetten hade också förlängts upptill och tvingade bysten uppåt. I början på 1900 talet fortsatte korsetten neråt över höfterna och tvingade kvinnan att gå med en djup svank, vilket också förstärktes av snörningen baktill och korsettens S-form som gjorde att bysten sköt ut, en såkallad S-korsett. Olika utföranden har också funnits av överbystkorsetter in på 1900 talet, även om de inte var frekvent använda och var av och till omoderna.

Underbystkorsett

En underbystkorsett sträcker sig från höfterna till under bysten. Under 1700 talet var underbystkorsetten kilformad och midjan hade börjat accentueras. Plagget vad långt och avslutades i en spets framtill. Bysten tvingade uppåt. På den senare delen av 1700 talet hade plagget kortats och en stramare snörning framhävde den smala midjan och byst och höfter som föreföll större eftersom midjan kortats. Korsetten avslutades i en spets framtill. I början på 1800 talet gick korsetten jämt över höfterna, midjan flyttades uppåt under bysten. Knappt hundra år senare var samma modell tillbaka, samtidigt som den strama S-korsetten var populär. Denna gång fokuserade underbystkorsetten på midjan och höfterna. 1910 innan korsetten slopades fanns det en korsett som var mycket lång. Den sträckte sig från under bysten (som pressades uppåt) ner till låren för att skapa en slimmad effekt. Getingmidjan var borta. 1920 fanns den korsett som gjorde kvinnorna raka. Den började lite ovanför midjan och gick ner till låren. Bysten var inte längre intressant att visa. Det årtiondets mode skulle vara rakt.

Midjekorsett

Är en korsett som fokuserar på midjan. Den är kort, stäcker sig precis ner till höftkammen och lite över där revbenen möts. Det stramar upp midjan på alla håll och genom att använda en sådan korsett förefaller byst och höfter större. Den har funnits i olika utföranden från mitten av 1800 talet och den har varit populär långt in på 1900 talet. Fram till 1980 fanns det kvinnor som använde sig av olika sorters midjekorsetter. Mest för att accentuera en smal midja istället för att med tvång skapa den. Det finns olika namn på midjekorsetten. Waist Cinch, Waspie och Ribbon corset är några av dess namn.

Moderna varianter av korsetter

Gördel

Gördeln är en variant av korsetten som skapades på början av 1900 talet, huvudsakligen skapat för kvinnor. Gördeln täcker midja, höfter och lår och formar dessa delar av kroppen så att siluetten får en mjukare linje. Till en början gjordes gördlarna i ganska styva material som taft eller satin, men under 1950 talet när de olika syntetmaterialen började bli populära, syddes de även bland annat i lycra. Det finns olika sorters gördlar som byxgördel, midjegördel och trosgördel. Byxgördeln har ben, trosgördeln är som en trosa med mycket hög midja och midjegördeln är enbart en gördel som täcker och formar midjan. Fortfarande görs gördlar i många olika material. Det finns gördlar som är helt i syntetmaterial och de som är styvare med plast eller gummiförstärkningar

Korselett

Korselett är en kombination av behå och gördel som skapades på 1920 talet. Den sträcker sig upp över bysten och ner över höfterna, ibland ner på låren. Den är av mjukt material och mycket resårer för att, precis som gördeln, ge siluetten en mjukare linje.

Torselett

Torselett är en är kortare korselett som skapades på 1950 talet. Den är utan axelband (eller har avtagbara axelband) och är ofta försedd med strumpeband. Den koncentrerar sig främst, som namnet antyder, på kvinnans torso (magen/midjan). Den är oftast gjord i ett tunt och följsamt material.

Bustier

Bustier är ett plagg som sitter på överkroppen. Den når från lite nedanför midjan till upp över bysten. Bustieren är gjord för att hålla in midjan och lyfta fram bysten. Den är ofta gjord i ett styvare material och kan ha tunna skenor av metall eller plast isytt. Bustieren skapades 1947 och var då till en början midjekort och utan axelband. Nu finns den i många olika varianter. Precis som torseletten och korseletten.

Korsetter för medicinsk användning

Personer med ryggproblem som skolios, osteoporos, diskbrock eller som behöver stöd för ryggen av annan anledning kan ibland använda sig av korsetter. Dessa korsetter ser inte ut som och är inte gjorda på samma sätt man är van vid.

Korsetterna för detta ändamål är gjorda i alltifrån skumgummi närmast kroppen och hårdplast som ett yttre skal för den som behöver mycket stöd, till elastiska, värmande och stödjande material för den som behöver lindrigare stöd. Olika typer av korsetter är Boston-Milwaukeekorsett och Providencekorsett.

Det här inlägget postades i Bustier, Gördlar, Korseletter, Korsetter, Midjekorsetter, Överbystkorsetter, Torseletter, Underbystkorsetter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *