Korsetters material och skötsel

Från början av korsetternas storhetstid var de ganska tunga, oformliga och obekväma. De gjordes i tunga material och var förstärkta med stål, valfiskben eller en billigare variant som kallades ”featherbone” som bestod av gåsfjädrar som hade plattats och vävts samman med garn. Det fanns också ovanligare förstärkningar gjorda i elfenben, rotting och trä. Under 1800 talet gjordes det en del tekniska framsteg i tillverkning av elastiska gummibaserade fibrer som gjorde korsetterna smidigare och mer följsamma. Man sydde i resårer vid bysten och höfterna i korsetten för ytterligare bekvämlighet. Det var även möjligt att sy korsetterna i tunnare material när man började använda sig av planschett och metallbeslag runt hålen som snörningen löpte genom, eftersom påfrestningen från den hårda snörningen på så vis hamnade på metallbeslagen och planschetten istället för på tyget.

De finare korsetterna började sys i siden, taft och bomull och de dekorerades med broderier och mönsterstickning gjorda i silkestrådar och de kantades med spets.

Nu förtiden finns det korsetter i alla former, färger och material. Men det är vanligast att det är gjorda i läder och i tyg, framför allt coutil som är ett tyg skapat för korsetter. Det är twill som vävts så tätt att metall eller plastskenor inte ska kunna gå igenom, och det töjer sig inte. Men det finns också korsetter i bland annat lack, latex, vinyl, satin, siden, sammet, bomull och olika elastiska material. Det finns korsetter som är helt släta och andra som är översållade med brodyrer och spetsar. Det finns korsetter med eller utan strumpeband, med eller utan axelband, med eller utan planschett, med eller utan metall/plastskenor och med eller utan snörning. Det görs i huvudsak tre olika korsettmodeller, överbystkorsetter, underbystkorsetter och midjekorsetter. Utifrån dessa tre huvudkategorier finns det sedan en uppsjö av olika modeller och utföranden.

Skötseln av korsetter varierar beroende på vad korsetten är gjord av. För användning av tyg och läderkorsetter bör man följa dessa råd (om inget annat anges på plagget):

  • De ska vädras väl.
  • De borde impregneras invändigt och utvändigt, och de borde impregneras ofta.
  • Vid användning av korsett med planschett så bör denna knäppas innan man snör ryggen.
  • När korsetten ska av, snörs ryggen upp först innan man knäpper upp planschetten, annars finns det risk för att korsetten blir skev och/eller skadar tyget/lädret.
  • De fläckar som inte kan tas bort med fuktig trasa bör man låta kemtvätt ta hand om, tvätta inte korsetten i tvättmaskin.
  • Korsetter i läder bör smörjas ungefär var tredje månad för att hållas smidiga.

Korsetter i latex bör man vara noga med att skölja efter användning, både invändigt och utvändigt eftersom latexen annars kan förstöras av de oljor som finns i huden. Man bör se till att plagget torkar ordentligt och sedan talka både insida och utsida. Latexkorsetten bör förvaras mörkt och ljusa korsetter i latex bör inte komma i kontakt med metall eftersom det kan färga plagget permanent. För vinyl och lack gäller samma behandling, och för att förlänga livstiden på sin latex-, vinyl- och eller lackkorsett finns det särskilda polermedel att använda sig av.

Det här inlägget postades i Fakta, Material, Skötselråd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *