Korsettens historia

Ordet korsett kommer ifrån det latinska ordet corpus som betyder kropp. Korsettens storhetstid var mellan 1500 till slutet av 1800 talet (framför allt under 1800 talet), men man spåra plagg med samma funktion så långt tillbaka som till 1500 f.Kr. Det är ett plagg avsedd i första hand för kvinnor för att forma figuren på ett sätt som modet föreskrivit genom tiderna. Men det har även funnits korsetter för män. Korsetten är ett plagg i styvt material som bärs mot kroppen. Den sträcker sig från bysten till höfterna. Korsetten är försedd med kraftig snörning baktill så att man kunde snöra den hårt och på så vis forma kroppen.

Korsettens första uppgift var att hjälpa till att hålla tunga kläder på plats och betraktades inte som mer än vilket underplagg som helst, men under slutet av medeltiden (mellan år 400-1500 e.Kr.) började man tänka på korsetten som ett eget plagg och den började följa modets växlingar.

Timglasfiguren var på modet både för män och för kvinnor under medeltiden, även om kvinnorna hade de hårdaste föreskrifterna gällande midjemåttet för den eftertraktade timglasfiguren. Henrik III av Frankrike (född 1550) var hyllad för sin slanka midja och hans mor, Catherine de’ Medici, införde ett maximalt midjemått på 13 tum (ca 31.5 cm) för de franska hovdamerna. För att kunna snöra kroppen så hårt utan att korsetterna skulle spricka sydde man in stålskenor, valfiskben, träskenor och liknande för att göra korsetten stadigare.

Detta mode höll i sig långt in på 1700-talet, då även barn började använda korsetter. De var gjorda i läder och de skulle göra barnen vana att vara snörda tills de blev äldre och de riktiga korsetterna användes. Dessa läderkorsetter konstruerades och användes både av flickor och av pojkar. Mödrar rekommenderades att redan när barnen var små lägga dem på mage och placera foten på barnets korsrygg för att kunna ta spjärn och snöra korsetten ordentligt. Det konstruerades även särskilda korsetter för gravida. Det var en slags heltäckande korsett som kapslade in kroppen från axlarna till ner på benen.

Kravet på smalare midjor ökade på 1800 talet. En ny sorts korsett skapades som gjorde att kvinnor kunde börja snöra sig själv utan hjälp. Man ansåg under början på den viktorianska tiden (på 1830-40 talet) att ju smalare midja en kvinna hade desto mer eftertraktad var hon och korsetterna snördes till bristningsgränsen. De snördes så hårt att kroppen tog skada. Det krävdes stort mått av behärskning att inte visa någon form av smärta eller obehag när korsetterna snördes, vilket ansågs som skamligt. Kvinnor förlorade känsel i nedre delen av kroppen, de svimmade ofta eftersom de inte kunde andas ordentligt i de hårt åtsnörda korsetterna, och på så vis inte kunde tillgodogöra sig tillräckligt med syre. Det fanns kvinnor som opererade bort de två nedersta revbenen för att på så vis kunna snöra sig en smalare midja.

Under en modevisning i början på 1800 talet berömdes en kvinna för sin slanka figur och sitt minimala midjemått. Ett par dagar efter modevisningen var hon död. Det visade sig senare att dödsorsaken var att korsetten var så hårt snörd att tre av hennes revben knäckts och de hade punkterat levern. Det var inte ett sällsynt problem. Inte heller var det ovanligt med att skelettet blev så deformerat att kvinnorna tillslut inte kunde gör något utan sina korsetter.

Revbenen tycktes ihop, eller så kunde de knäckas. Även höftbenen trycktes samman.

Kvinnor som gick i många år med korsetter kunde inte tillslut, ens om de ville, gå utan korsetter eftersom kroppens muskulatur aldrig tränats.

För att behålla sitt midjemått konstruerades särskilda korsetter som kvinnorna kunde sova i om nätterna.

Korsetterna har alltid främst använts av de i det övre samhällskiktet, men under 1800-talet efter symaskinens framfart kunde man börja massproducera korsetterna och de blev billigare. Fler än de i överklassen kunde börja använda dem. Det maximala midjemåttet var fortfarande det som Catherine de’ Medici föreskrivit på 1500-talet, men ju mindre mått man hade desto bättre var det.

Korsetten fortsatte sin popularitet fram till början på 1900 talet. Då fick den ett abrupt slut.

Ca 1910 var det istället modernt med en kurvig figur och korsetten slopades helt efter mer än 400 års daglig användning. Korsetten har efter det kommit och gått i modesammanhang, men aldrig har den kommit till sådan extrem användning som den gjorde från slutet av medeltiden fram till början av 1900 talet. Korsettens funktion och utseende har grenat sig fram till våra dagar. Numera fyller den inte funktionen av att snöra sig onaturligt smal, utan har modifierats och används av människor som har ryggproblem och behöver stöd. De plagg som idag är avsedda för att göra människor slankare är bland annat gördlar och korseletter.

Korsetter som ser ut som de som användes förr är numera en extravagant del i en klädesuppsättning, och används främst för sitt utseendes än sin funktions skull i speciella sammanhang som konserter, teater, maskerader och så vidare. Det finns även varianter av korsetter som idag används som utmanande klädesplagg.

Det här inlägget postades i Fakta, Korsetter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *