Korsett användning och risker

En korrekt gjord och snörd korsett ska vara bekväm att använda. Det tar visserligen en tid för korsetten att forma sig efter kroppens linjer då den kan kännas obekväm, man får räkna med cirka en veckas användning för att korsetten ska forma sig bekvämt efter kroppen. Korsetten formar sig efter bärarens figur, och man bör därför inte låna andras korsetter, då de kan skava eller verka skeva och inte ge det stöd eller den effekt man eftersträvar. Att använda korsett idag innebär inte per automatik att man snör sig så hårt som på 1800 talet, men det finns vissa människor som aktivt jobbar på att få en midja på ca 40 centimeter. Att snöra sig så hårt kallas för tightlacing. De flesta människor använder korsetten emellertid för att framhäva en finare figur än att med tvång skapa en.

Det är inte bara korsetten som ska vänja sig vid kroppen, kroppen måste också vänja sig vid korsetten. Många svimmar eller tappar andan innan de lärt sig att andas med korta och ytliga andetag, vilket man brukar tvingas till då korsetten är åtdragen i midjan och hindrar människan från att andas med diafragman. Det är viktigt att man som nybörjare med korsetter väljer en korsett med lång midja, vilket underlättar andningen. Man ska som nybörjare aldrig välja en korsett med avsikt att tightlacea, snöra sin korsett för hårt med en gång eller välja en för kort korsett då dessa inte ger tillräckligt med stöd och kan orsaka skador på revben och invärtes organ. När man väljer sin korsett är det viktigt att prova noga. Korsetter som sitter fel skaver, hindrar matsmältningen, klämmer på nerver och kan skada revbenen. Som nybörjare är det viktigt att välja en korsett som är lätt att justera efter kroppen.

Om man använder sin korsett på rätt sätt finns det flera fördelar med den. Både hälsosamma och estetiska fördelar. De hälsosamma fördelarna kan vara:

  • En bra hållning.
  • Korsetten kan minska smärta och obehag för de som har problem med ryggen.
  • Kvinnor med stor byst har fördel av korsetten eftersom tyngden från bysten hamnar på
    korsetten istället för axelband och rygg.

Estetiska fördelar:

  • En bra hållning vittnar om en kraftfull person.
  • Byst och höfter markeras tydligare på den som annars är rak, och kroppen förefaller kurvigare.
  • En vanlig korsett kan ”trolla bort” 5-10 centimeter i midjemått utan att behöva snöras för hårt.
  • Det finns också risker för dem som använder korsetten fel och/eller använder den på extremt vis.

Hälsorisker:

Det är svårt att andras djupa andetag, man måste lära sig andas grunda andetag genom att använda bröstkorg istället för diafragman. Det gör att man måste andas snabbare för att blodet ska få tillräckligt med syre. Att svimma och drabbas av yrsel kan vara vanligt innan kroppen har vant sig vid korsetten.

Det finns också risk att drabbas av Glénard’s sjukdom som innebär att de inre organen ändrar plats i magen på grund av förtvining av magmuskler. Detta kan hända efter långvarig användning av för hårt åtsnörd korsett. Korsetten fungerar då som muskler utanpå kroppen vilket gör att mag- och ryggmuskler inte tränas och börjar förtvina. Sjukdomen skapar problem som förstoppning, diarré, kronisk smärta i övre delen av magen, balanssvårigheter och sömnsvårigheter.

En för hårt snörd korsett deformerar de nedre revbenen så de pekar inåt och pressar ihop bröstkorgen, vilken kan knäcka revbenen, leda till uttorkning och att inre organ slutar fungera på rätt sätt.

En korsett som använd på fel sätt kan också deformera inre organ.

Observera att samtliga hälsorisker förekommer först när korsetten snörs väldigt hårt. Om du bär korsett som ett vanlig plagg finns dessa risker inte.

Det här inlägget postades i Användning, Fakta. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *